top of page

De gezondheidsvoordelen van paardenbloemen & maak zelf thee en tinctuur

Bijgewerkt op: 1 jul. 2023

Ben je op zoek naar een ontspannende drank die niet alleen je geest kalmeert, maar ook verschillende gezondheidskwalen kan behandelen? Dan is paardenbloemthee misschien wel precies wat je nodig hebt!


Deze thee zit boordevol voedingsstoffen en biedt tal van voordelen voor je gezondheid. Van het versterken van je botten tot het verbeteren van je spijsvertering, paardenbloemthee is een natuurlijke en smakelijke manier om voor jezelf te zorgen.

Wat is paardenbloem? Paardenbloem, ook bekend als Taraxacum officinale, was ooit alleen bekend als een decoratieve bloem. Maar toen de gezondheidsvoordelen ervan bekend werden, werd het al snel een favoriet onder kruidenkenners.


De wortels en bloemblaadjes van de paardenbloem worden gebruikt om thee te zetten, en ze zitten boordevol gezondheidsbevorderende eigenschappen.

De voordelen van paardenbloemthee:


 1. Sterkere botten: Paardenbloemthee bevat mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium, die je botten versterken en osteoporose helpen voorkomen.

 2. Ontgifting: Paardenbloemthee werkt als een natuurlijke ontgifter voor je lever, waardoor gifstoffen en overtollige zouten en vetten uit je lichaam worden verwijderd.

 3. Gewichtsverlies: Studies hebben aangetoond dat paardenbloemthee anti-obesitas effecten heeft, die vet-metaboliserende enzymen onderdrukken en je stofwisseling versnellen. Dit kan helpen bij gewichtsverlies en het verminderen van een opgeblazen gevoel.

 4. Voorkomen van chronische ziekten: Paardenbloemthee zit vol antioxidanten die vrije radicalen in je lichaam bestrijden en zo het risico op chronische ziekten, zoals kanker, verminderen.

 5. Verbeterde bloedcirculatie: Paardenbloemthee bevat veel ijzer, wat essentieel is voor een goede bloedsomloop. Hierdoor worden je organen beter van zuurstof voorzien en kunnen ze optimaal functioneren.

 6. Vertraagt het optreden van diabetes: Regelmatige consumptie van paardenbloemthee kan het risico op diabetes verminderen en de ontwikkeling van de ziekte vertragen.

 7. Betere spijsvertering: Paardenbloemthee stimuleert de spijsvertering en verlicht problemen zoals krampen, een opgeblazen gevoel en constipatie.

 8. Ontstekingsremmend: De ontstekingsremmende eigenschappen van paardenbloemthee kunnen hoofdpijn, gewrichtspijn en spierspanning verlichten.

 9. Behandeling van urineweginfecties: Paardenbloemthee heeft diuretische eigenschappen en kan helpen bij het voorkomen van urineweginfecties.

 10. Ideaal voor diabetici: Paardenbloemthee stimuleert de insulineproductie en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 11. Helpt tegen acne: Paardenbloemthee heeft ontgiftende eigenschappen en kan de ontsteking en roodheid veroorzaakt door acne verminderen. Het werkt ook antibacterieel en kan infecties bestrijden die acne veroorzaken.


Met zoveel geweldige gezondheidsvoordelen is het tijd om te genieten van een heerlijke kop paardenbloemthee. Versterk je botten, verbeter je spijsvertering en geef je algehele gezondheid een boost.


Gezondheidsvoordelen van paardenbloemen en zelf paardenbloemtinctuur maken


Naast het zetten van een smakelijke kop paardenbloemthee, kun je ook genieten van de voordelen van paardenbloem door het maken van een paardenbloemtinctuur. Deze krachtige elixer staat bekend om zijn hoge concentratie aan actieve bestanddelen en wordt al eeuwenlang gebruikt in de kruidengeneeskunde. Hier is een eenvoudige methode om zelf paardenbloemtinctuur te maken:


Benodigdheden:

 • Verse paardenbloemwortels

 • Wodka (of een andere sterke drank met een hoog alcoholpercentage)

 • Een glazen pot met deksel

 • Zeef of kaasdoek

 • Donkere glazen flesjes om de tinctuur in te bewaren


Instructies:

 1. Verzamel verse paardenbloemwortels. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en vrij van pesticiden of chemicaliën.

 2. Snijd de paardenbloemwortels in kleine stukjes. Dit helpt bij het vrijkomen van de actieve bestanddelen tijdens het weken.

 3. Plaats de gesneden paardenbloemwortels in de glazen pot en giet er voldoende wodka overheen om de wortels volledig te bedekken.

 4. Sluit de pot goed af met het deksel en schud het mengsel goed. Dit zorgt ervoor dat de wodka gelijkmatig verspreid wordt en alle actieve bestanddelen kan extraheren.

 5. Bewaar de pot op een koele en donkere plaats, zoals een kast of een voorraadkast. Laat de paardenbloemwortels weken in de wodka gedurende minstens 4 tot 6 weken. Tijdens deze periode zal de alcohol de geneeskrachtige eigenschappen van de paardenbloemwortels opnemen.

 6. Na de wekenperiode, zeef je de tinctuur door een fijne zeef of kaasdoek om de paardenbloemwortels te verwijderen. Knijp de doek goed uit om alle waardevolle vloeistof eruit te halen.

 7. Giet de paardenbloemtinctuur in donkere glazen flesjes. Donkere glazen flesjes helpen om het elixer te beschermen tegen licht en behouden zo de kwaliteit van de tinctuur.

 8. Label de flesjes met de datum en de inhoud, zodat je weet wanneer de tinctuur is gemaakt en waarvoor je het kunt gebruiken.


De paardenbloemtinctuur is nu klaar voor gebruik. Je kunt enkele druppels toevoegen aan water, sap of thee voor consumptie, of het extern gebruiken door het rechtstreeks op de huid aan te brengen. Check gezondheidsvoordelen van paardenbloemen voor jou en raadpleeg altijd een gekwalificeerde kruidendeskundige voordat je nieuwe kruidenproducten gebruikt als je gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.


Geniet van de kracht van paardenbloemtinctuur en ervaar de vele gezondheidsvoordelen die dit natuurlijke elixer te bieden heeft!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page